Kép forrása: Saját felvétel  kertemből

Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)

Már ősszel el kezd fejlődni. Márciusban már van akkora, hogy fogyasztható.

Kellemes ánizs íze miatt nyersen is ehető. Nálunk a kertbe megtalálható.

Fontos tudni, olyan helyre kell vetni ahol nem mozgatjuk a talajt ( jelöljünk ki egy állandó helyet, többé nem kell vetni, még az év őszén elkezdenek kinőni következő évben magától kikelnek a magon

Megosztom veletek Grosz Tamás barátom receptjeit:

Zamatosturbolya-főzelék

1/2 kg zamatosturbolya-levél, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt.

A megmosott, lecsepegtetett leveleket sós vízben megfőzzük.

Nagyon kevés vizet hagyva rajta behabarjuk a lisztes tejföllel, majd újra felforraljuk

Turbolyaleves. Világos rántást készítünk, felöntjük 1 l húslével, csomómentesre keverjük, felfőzzük. 2 dl tejszínt és 2 tojássárgáját összekeverve csurgatjuk, sóval, citromlével és csipet szerecsendióval ízesítjük, végül kis tálnyi megmosott, megtisztított, apróra vágott zamatos turbolyát teszünk bele. Tálaláskor pirított kenyérkockákat szórunk a tetejére.

Turbolyás sárgarépaleves Grosz tamás
Hozzávalók: 5 dkg vaj; 30 dkg sárgarépa; 5 dkg finomliszt; 1 liter csirkehúsleves; só; feketebors; 1 marok turbolya.
Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, s finoman pároljuk meg rajta a sárgarépát. Rántsuk be liszttel, öntsük fel húslevessel és fűszerezzük. Forraljuk fel, fedjük le fedővel, és főzzük lassú tűzön 30 percig Hagyjuk kihűlni és turmixoljuk péppé, majd visszatöltve a fazékba, forraljuk fel ismét a felvágott turbolyával együtt. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, belekeverve a tejszint vagy a joghurtot, és a turbolya ágacskákat.Turbolyás körözött. 250 g tehéntúrót tejjel simára keverünk, apróra vágott kis csomó zamatos turbolyával, kis csomó mezei sóskával és kövér porcsinnal egyesítjük. Hűtőben 1/2 óráig pihentetjük. Friss, ropogós zsemlére kenve fogyasztjuk.

Vitaminsaláta

1 maréknyi zamatos turbolya, 1 uborka, 5 retek, 5 újhagyma vagy snidling, 2 főtt tojás, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, mustár, só, cukor, citromlé.

A nyers tojás sárgájából, tejfölből, mustárból, olajból majonézt készítünk, amelyhez hozzáadjuk a sót, cukrot és citromlevet.

Beledaraboljuk a megmosott, lecsepegtetett retket, újhagymát, uborkát, a karikára vágott főtt tojást és jól összekeverjük.

Tálalás előtt adjuk hozzá a leveleire szedett zamatos turbolyát.

Zöld turbolyás mártás. 200 g összmennyiségű turbolyát, petrezselymet, metélőhagymát, borágót, ánizst, kaprot, citromfüvet, tárkonyt, kerti zsázsát megtisztítunk, megmosunk, finomra vágunk. Nagy salátástálba két pohár tejfölt öntünk, némi citromlével, csipet cukorral, sóval, borssal fűszerezzük, 4 áttört kemény tojással dúsítjuk, az egészet simára keverjük. Hozzáadjuk az összevágott növényeket. A mártásnak sűrűnek, de még folyékonynak kell lennie. Hűtőszekrénybe tesszük. Héjában főtt burgonyával fogyasztjuk.

Halovány turbolyás mártás. 40 g margarinon 40 g lisztet világossárgára pirítunk, majd 1/2 l hideg húslével felöntjük és 2-3 evőkanál friss, finomra vágott zamatos turbolya, kapor, borágó, ánizs és citromfű keverékét adjuk hozzá. A mártást sóval, borssal és citromlével ízesítjük, valamint tojássárgával vagy tejszínnel gazdagíthatjuk.

Továbbá alább olvashattok róla:

https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/zamatos-turbolya.html#illness

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el