04.10 Torma (Armoracia rusticana)

Sokan nem tudják, a torma levele és virága nagyon finom szendvicsre. Próbáljátok ki.  

Torma (Armoracia rusticana)

https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/torma.html#illness

Torma

A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma.

Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.

Felhasználása

Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is.

Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére.

Gyógyhatása

Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja.

Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Gyermekeknek reszelt almával keverten adható.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Torma, a magyar gyömbér

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/torma_a_magyar_gyomber/20170201104441

Míg a trópusi gyömbérgyökér már a kisebb falvak közértjeiben is beszerezhető, a régen minden kertben termő torma ritkábban tűnik fel a piacokon.

A tormát eleink gyógynövényként hozták Belső-Ázsiából, ahol mai napig az életerő jelképeként tekintenek rá. Sokoldalú gyógyhatása miatt ideje, hogy visszanyerje jelentőségét a magyar házipatikákban is. Jól tűri a hideget, fagymentes időszakban egész télen át gyűjthető, hűtőben is sokáig tárolható. Lássuk a jó tulajdonságait!

  • Hatszor akkora a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak.
  • A frissen reszelt torma antibakteriális illóolajai belélegezve tisztítják a légutakat, fertőtlenítik a szobát.
  • Külsőleg, reszelve, pakolásként migrénre, rovarcsípésre, fogfájásra jó, leveleivel ízületi fájdalmakat, gyulladásokat, reumát csillapíthatunk.
  • Elfogyasztva immunerősítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, segíti

Hogyan használjuk?

Várkonyi Márta gyógynövényszakértő így ajánlja a tormát:

- Régen borba, pálinkába is áztatták. A frissen reszelt torma pamutban tehető torokra, mellkasra, migrénnél a tarkóra,lázesetén a talpra. Nagyon fontos, hogy előtte a bőr védelmében vastagon kenjük be az adott testrészt zsíros krémmel! Addig maradhat a borogatás, amíg nem kellemetlen, égető. Hallottam arról is, hogy túróval keverték a tormát, így tették a fájós torokra. Megelőzésként jó immunerősítő reggelenként megenni egy kiskanál mézes tormát. Almát is reszelhetünk hozzá - ez gyerekeknek is adható. Nagyobb adagot érdemes egyszerre készíteni, így finomra összeérik. Ellenjavallat is van: kismamák, vesebetegek, magas vérnyomásúak mértékkel alkalmazzák, gyomorfekélyben, gyomorsavtúltengésben szenvedők pedig egyáltalán ne fogyasszák!

Együnk egészséget!

Tormakrémleves

5 dkg vaj

2 ek liszt

1 db közepes burgonya

3 dl zöldségleveslé vagy víz

3 ek reszelt torma (friss vagy üveges)

szerecsendió, só, bors

A vajon megpirítjuk a lisztet, felengedjük a vízzel vagy zöldséglével, hozzáadjuk a burgonyát és a fűszereket. Ha megfőtt, beletesszük a reszelt tormát, azonnal elzárjuk, botmixer segítségével krémesítjük. Ha túlságosan csípősnek érezzük, egy kevés zsírszegény tejszínnel tompítható a csípőssége.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el