05.02 Shii-take gomba


Shii-take gomba

https://www.biogomba.hu/shiitake-gomba

A shiitake harmonizáló, adaptogén hatású, segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Támogatja a testi és szellemi egyensúly elérését és megtartását, széleskörű általános és specifikus, előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az egészséges életmód ideális kiegészítője. A shiitake gombából kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound) illetve Lentinan (glükán-típusú poliszaccharid)- készítmények számos országban használatosak a hagyományos kemo- és sugárterápia kiegészítőjeként, főleg injekciós formában.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a shiitakénak az elérhető kutatási eredmények alapján?

  • segíthet fenntartani a szív- és érrendszer, a vese, a máj egészségét,
  • támogathatja az immunrendszer aktivitását,
    hozzájárulhat a máj enzimatikus méregtelenítő folyamataihoz,
  • pozitívan befolyásolhatja a bőr, a légzőrendszer és a hasnyálmirigy működését,
  • optimalizálhatja a szervezet felépítő/lebontó folyamatait, a vérzsírok és a vércukor szintjét, hozzájárulva ezzel a 2. típusú diabétesz rizikójának csökkentéséhez, és az egészséges testsúly megőrzéséhez,
  • számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a shiitake összetevői támogathatják a szervezet antioxidáns védekező-rendszerének az optimális működését, az oxidatív-stressz kockázatának csökkentését,
  • leírták továbbá a shiitake antibakteriális, antivirális (pl. HPV, HIV) és gombaellenes (pl. Candida albicans elleni) hatását.

Magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

Hogyan érdemes a bio shiitake gombát fogyasztani?

A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj. 100 gramm friss gomba mindösszesen 42 kalóriát tartalmaz.

  • A bio shiitake őrleményből napi 2x 1 mokkáskanálnyit önmagában vagy kevés folyadékban elkeverve. Fokhagymás íze miatt inkább salátákba, levesekbe, vízbe, hagymateába ajánlott belekeverni.
  • A shiitake gyógygomba frissen, nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve is ízletes. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. Aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Leginkább a wokban készült ételek ízletes alkotórésze. Párolt zöldségek ízesítésére, különböző salátákhoz, főleg paradicsommal és mozarella sajttal nagyon finom, de friss hagymával és paprikával is fogyasztható.
  • A szárított bio shiitake gombaporból is készíthetünk. A bio shiitake őrleményt keverjük el 2 dl akár meleg, akár hideg, de lehetőleg klórmentes vízben, majd igyuk meg. Éhgyomorra fogyasszuk!
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el