05.24 Nyírfatapló Piptoporus betulinus

Nyírfatapló Piptoporus betulinus
A nyírfa-kérgestapló Piptoporus betulinus régebbi,
ismertebb magyar neve a nyírfatapló. Sok éve találkoztam először a fajjal, egy
pósteleki séta során. Természetesen egy elhalt nyírfán Betula pendula nőtt. Egyik meglepő felfedezésem volt,
hogy lejött a termőrétege. (A legtöbb taplónak nem választható le a csöves
termőrétege a kalaphúsról.) Erről és a termőhelyéről könnyedén felismerhető.
Bár puha húsának kellemes gombaillata van, de nincs étkezési értéke, ehetetlen.
Ellenben van gyógyhatása. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van, és
összetett cukrai hatnak egyes ráktípusokra. Készíthető belőle tea. Aki
kóstolta, elmondhatná, hogy milyen.
A nyírfatapló követi
kedvenc fáját, így parkokban, kertekben is megjelenhet. Taplók közt közepes
méretű, 10-30 cm átmérőjű, puha termőtestei vonzzák a tekintetet és a kezdő
gombász kíváncsian méregeti, szagolgatja, nyomkodja. Próbálja kitalálni, hogy
melyik gomba lehet. Aztán felnéz a nyírfára, és tippel, "ez egy nyírfán
élő(sködő) tapló".
Sajnos még senki se
szavazott rá. Úgy néz ki, hogy esélye sincs, hogy 2015-ben az "Év
gombája" legyen. Pedig gyakori, könnyedén felismerhető, gyógyhatású, északi tájak
varázslatát az életünkbe hozó, puha tapló.Megjegyzés: A képet innen vettem.