05.02 Shii-take gomba

Shii-take gomba
https://www.biogomba.hu/shiitake-gomba
A shiitake harmonizáló, adaptogén hatású, segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Támogatja a testi és szellemi egyensúly elérését és megtartását, széleskörű általános és specifikus, előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az egészséges életmód ideális kiegészítője. A shiitake gombából kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound) illetve Lentinan (glükán-típusú poliszaccharid)- készítmények számos országban használatosak a hagyományos kemo- és sugárterápia kiegészítőjeként, főleg injekciós formában.
Milyen pozitív hatásai lehetnek a shiitakénak az elérhető kutatási eredmények alapján?
- segíthet fenntartani a szív- és érrendszer, a vese, a máj egészségét,
- támogathatja az immunrendszer aktivitását,
hozzájárulhat a máj enzimatikus méregtelenítő folyamataihoz, - pozitívan befolyásolhatja a bőr, a légzőrendszer és a hasnyálmirigy működését,
- optimalizálhatja a szervezet felépítő/lebontó folyamatait, a vérzsírok és a vércukor szintjét, hozzájárulva ezzel a 2. típusú diabétesz rizikójának csökkentéséhez, és az egészséges testsúly megőrzéséhez,
- számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a shiitake összetevői támogathatják a szervezet antioxidáns védekező-rendszerének az optimális működését, az oxidatív-stressz kockázatának csökkentését,
- leírták továbbá a shiitake antibakteriális, antivirális (pl. HPV, HIV) és gombaellenes (pl. Candida albicans elleni) hatását.
Magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.
Hogyan érdemes a bio shiitake gombát fogyasztani?
A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj. 100 gramm friss gomba mindösszesen 42 kalóriát tartalmaz.
- A bio shiitake őrleményből napi 2x 1 mokkáskanálnyit önmagában vagy kevés folyadékban elkeverve. Fokhagymás íze miatt inkább salátákba, levesekbe, vízbe, hagymateába ajánlott belekeverni.
- A shiitake gyógygomba frissen, nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve is ízletes. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. Aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Leginkább a wokban készült ételek ízletes alkotórésze. Párolt zöldségek ízesítésére, különböző salátákhoz, főleg paradicsommal és mozarella sajttal nagyon finom, de friss hagymával és paprikával is fogyasztható.
- A szárított bio shiitake gombaporból is készíthetünk. A bio shiitake őrleményt keverjük el 2 dl akár meleg, akár hideg, de lehetőleg klórmentes vízben, majd igyuk meg. Éhgyomorra fogyasszuk!