04.10 Torma (Armoracia rusticana)
Sokan nem tudják, a torma levele és virága nagyon finom szendvicsre. Próbáljátok ki.

Torma (Armoracia rusticana)
https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/torma.html#illness
Torma
A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma.
Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.
Felhasználása
Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is.
Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére.
Gyógyhatása
Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja.
Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.
Gyermekeknek reszelt almával keverten adható.
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Torma, a magyar gyömbér
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/torma_a_magyar_gyomber/20170201104441
Míg a trópusi gyömbérgyökér már a kisebb falvak közértjeiben is beszerezhető, a régen minden kertben termő torma ritkábban tűnik fel a piacokon.
A tormát eleink gyógynövényként hozták Belső-Ázsiából, ahol mai napig az életerő jelképeként tekintenek rá. Sokoldalú gyógyhatása miatt ideje, hogy visszanyerje jelentőségét a magyar házipatikákban is. Jól tűri a hideget, fagymentes időszakban egész télen át gyűjthető, hűtőben is sokáig tárolható. Lássuk a jó tulajdonságait!
- Hatszor akkora a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak.
- A frissen reszelt torma antibakteriális illóolajai belélegezve tisztítják a légutakat, fertőtlenítik a szobát.
- Külsőleg, reszelve, pakolásként migrénre, rovarcsípésre, fogfájásra jó, leveleivel ízületi fájdalmakat, gyulladásokat, reumát csillapíthatunk.
- Elfogyasztva immunerősítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, segíti
Hogyan használjuk?
Várkonyi Márta gyógynövényszakértő így ajánlja a tormát:
- Régen borba, pálinkába is áztatták. A frissen reszelt torma pamutban tehető torokra, mellkasra, migrénnél a tarkóra,lázesetén a talpra. Nagyon fontos, hogy előtte a bőr védelmében vastagon kenjük be az adott testrészt zsíros krémmel! Addig maradhat a borogatás, amíg nem kellemetlen, égető. Hallottam arról is, hogy túróval keverték a tormát, így tették a fájós torokra. Megelőzésként jó immunerősítő reggelenként megenni egy kiskanál mézes tormát. Almát is reszelhetünk hozzá - ez gyerekeknek is adható. Nagyobb adagot érdemes egyszerre készíteni, így finomra összeérik. Ellenjavallat is van: kismamák, vesebetegek, magas vérnyomásúak mértékkel alkalmazzák, gyomorfekélyben, gyomorsavtúltengésben szenvedők pedig egyáltalán ne fogyasszák!
Együnk egészséget!
Tormakrémleves
5 dkg vaj
2 ek liszt
1 db közepes burgonya
3 dl zöldségleveslé vagy víz
3 ek reszelt torma (friss vagy üveges)
szerecsendió, só, bors
A vajon megpirítjuk a lisztet, felengedjük a vízzel vagy zöldséglével, hozzáadjuk a burgonyát és a fűszereket. Ha megfőtt, beletesszük a reszelt tormát, azonnal elzárjuk, botmixer segítségével krémesítjük. Ha túlságosan csípősnek érezzük, egy kevés zsírszegény tejszínnel tompítható a csípőssége.